Øl – alt du skal vide om de gyldne dråber

“Øl blev opfundet ved et uheld. Uheldet bestod i, at det ikke blev opfundet noget før.”

Sådan lød det på Monrad og Rislunds comedyalbum “Farvel Åge” fra 1994. Ja, tænk engang, dengang udgav komikere deres materiale på CD’er! Det i dag muligvis ikke så kendte citat efterfølges i showet af en forklaring på, hvorfor vi danskere er, som vi er, og hvorfor vi drikker så meget øl. Som Jan Monrad siger, er der to grunde; den ene er, at vi er tørstige, og det er som sådan også den anden grund. Kort sagt, øl er ikke for nydelsens skyld, det er en streng nødvendighed for overlevelse på linje med vand.

 

Det danske ølforbrug er faldende

Siden 1994 er der dog sket meget – også på ølfronten. Mens danskerne i 1994 købte 29.583.000 liter øl, blev der solgt 16.335.000 liter øl i Danmark i 2020 målt i ren alkohol. Vi er måske ikke lige så tørstige, som vi engang har været? Tværtimod! Tingene har bare ændret sig. Der er kommet begrænsninger på, hvor og i hvilken grad det er passende (og endda lovligt) at indtage øl. Der er kommet masser af nye alternativer fra alkoholsodavand som Breezers og Mokai til en stigende efterspørgsel på alkoholfrie øl, der alt sammen tager en bid af kagen.

 

Øl er verdens 3. mest populære drik

Ikke desto mindre er øl næstefter vand og te verdens tredje mest populære drikkevarer, og dermed også den mest populære alkoholiske drikkevarer i følge statista.com, der har har indsamlet data mellem 1998 og 2020. Øl er fortsat big business. Anno 2020 er der over 3750 ansatte beskæftiget i de mere end 228 danske bryggerier fordelt i hele landet, som samlet omsætter for over 70 mia. kr., om året. Det er utroligt at forestille sig, at så meget kan udspringe fra fire simple ingredienser: Vand, malt, humle og gær, der danner grundlaget for langt de fleste af de øl, du kender.

Danskerne, som ellers i mellemtiden er blevet et af de mest kaffedrikkende folkefærd i verden målt på indtag per indbygger, er siden 1994 blevet beriget med et langt større, langt mere spændende og endnu mere smagfuldt udvalg af specialøl (eller craft beer) fra både store og små såvel som danske og internationale bryggerier.

Øl er gået fra at være ganske udemærket masseproducerede genstande, der flød i stride strømme, til at være trendy og en bred hobby på linje med dyrkelse af vin eller andre typer spiritus. En drik, der hyldes på festivaler af tusindvis af deltagere, som hungre efter nye malt- og humlesammensætninger, nye smagsgivere, nye bryggemetoder og ikke mindst nye fortællinger, som giver øllene liv.

Øl er i dag både fodboldtilhængerens og festivalsgæsten foretrukne læskedrik, samtidig med at den i visse tilfælde erstatter vinen på michelinrestauranterne. Der er en rivende “ølvikling” indenfor craft beers og alkoholfrie øl, som hele tiden holder området interessant for entusiaster, og det er blevet lettere end nogensinde at få sig en fantastisk øloplevelse, uanset hvor du befinder dig i verden.

 

Hvad finder du i denne artikel?

Denne meget lange introduktion til øl er kun toppen af isbjerget for dig, der gerne vil blive klogere på de gyldne dråber. Hvad enten du vil blive klogere på den fantastiske bryggerier, vi har i Danmark, ønsker at vide hvad forskellen er på de enkelte øltyper eller gerne vil lære at lave din egen øl, finder du på sigt, alt hvad du har brug for på Beerbuddy.dk.

I denne artikel vil du finde et overblik over, alt hvad der er værd at vide i øllens fantastiske verden. Du vil kunne finde svar på ethvert spørgsmål og finde links til lige netop det, du gerne vil vide mere om inden for øl. Så snup en bajer og sæt dig godt til rette. God læsning.

 

Hvad er øl?

Øl er en alkoholisk drik, der i udgangspunktet kun består af vand, maltede kornsorter, krydderiplanter som humle og endelig gær til at opnå en gæring. Når øllen er brygget, stivelsen er blevet forsukret (saccharification) og gæren har omdannet sukkeret til alkohol, opnår øllen typisk en alkoholprocent mellem 1% og 12%. Alle øl under 0,5% betegnes som alkoholfri i Danmark.

Øl er den alkoholiske drik, der bliver solgt og indtaget mest af i hele verden. Ligeså er det den tredje mest populære drikkevarer i hele verden efter vand og te. En øl betragtes som en alkoholisk drikkevarer, fordi den indeholder ethanol (et ord, som mange bruger i flæng med alkohol, men som rent kemisk defineres forskelligt).

Øl bliver brygget og fremstillet forskelligt afhængigt af den specifikke øltype. I Danmark består over 95% af den samlede ølproduktion af undergærede pilsnere og øl af bayersk type, hvor fremstillingen – kaldet brygning – indeholder følgende trin:

Mæskning: Malt blandes med lunkent vand til mæsk, der opvarmes over tid med indlagte pauser.
Separation: Mæsken filtreres så maltstykker fjernes fra brygget.
Kogning: Massen koges op, og der tilsættes humle.

Brygningen forudsætter naturligvis, at alle ingredienser, der skal bruges, er indledningsvist færdigbehandlet og klar til brug. Hvis malten for eksempel skal være ristet, skal dette gøres, inden brygningen finder sted.

Efterfølgende kommer der en gæringsproces (også kaldet modningsproces), hvor ølurten tilsættes gær, som omdanner kulhydrater til co2 og alkohol. Ved produktionen af surt øl som man for eksempel har tradition for i Lambic i Belgien, bliver ølurten spontangæret i åbne tanke, hvor gæren alene fra de omkringliggende stoffer i luften.

Ølproduktion er naturligvis langt mere kompliceret end den korte beskrivelse ovenfor. Ikke desto mindre giver den dig en kort forklaring på, hvordan det meste øl i verden bliver fremstillet.

 

Hvor stammer ordet øl fra?

Ordet øl kommer af det oldnordiske ǫl, der kommer af det germanske alu-, som oprindeligt betød ‘bitter’, og som igen er af samme oprindelse som det indoeuropæiske alun. Derfor er det slet ikke mærkeligt, hvis man begynder at høre ordet “ale” for sine øre.

 

Hvad er øl lavet af?

Alle øl bliver i udgangspunktet lavet med fire ingredienser, som kan bruges i forskellige mængder, forskellige kombinationer og med forskellige bryggemetoder:

  • Vand
  • Malt (maltede kornsorter)
  • Humle (krydderiplanter)
  • Gær (ikke ved surt øl)

Der findes rigtig mange forskellige øltyper, og derfor vil der være nogle øltraditioner og bryggemetoder, der afviger fra de fire ovenstående grundingredienser. Ligeså er det meget almindeligt ved craft brewing, at man tilsætter flere ingredienser og smagsgivere, som man ikke kunne forestille sig i en øl. Se for eksempel ingredienslisten i det danske bryggeri, Evil Twins, Imperial Pastry Stout “THIS IS DEFINITELY OUR MOST RIDICULOUS BEER OF ALL TIME”, der afsluttes med “ … etc., etc. Lol, I don’t even know what to say here.“

Vild Marcona mandler, ristet kokosnød, kokosnød, kakaonibs, kanal, kaffe, vanilje, vilde, thailanske bananer, ristet pistatienødder, ristet skumfiduser, cookies med chokoladestykker, napolitansk frysetørret is, macadamianødder, ahorn, melasse, kringler, havre, morgenmadsprodukter med flere.

 

Hvor mange kalorier er der i en øl?

En gennemsnitlig dåseøl på 330 g indeholder 119 kalorier kcal (506 kJ), 1 g protein, 0 g fedt, 7,9 g kulhydrat og 12,2 g alkohol. Hvis du kigger bag på dine øldåser, vil du dog hurtigt opdage, at der er forskellige mængder kalorier i øllene, afhængigt af hvilken type øl du har fat i.

Her er en tommelfingerregel, du kan gå efter, så du ikke altid skal tjekke efter:

En helt almindelig pilsnerøl på 33 cl indeholder ca. 130 kcal, en juleøl ca. 160 kcal og en stor fadøl på 0,5 l ca. 190 kcal.